Senaste inläggen

Av Anna Ideryd - 14 januari 2009 22:45


Jag har ju varit oförskämd o glömt bort att nämna mina inneboende ;-)


Min allt-i-allo familj Ahlbäcks, och framför allt L-E som plogat ridbanan med pistmaskinen till ett perfekt underlag, tillägnas detta inlägg.


---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---


Boy - Cajsa Ahlbäcks irländska import som skulle vara ponny men blev en häst. Boy är en mycket personlig valack vars starka sida är dressyr o hoppningen är det inte heller något fel på bara Boy är sugen.---


Grace - Ida Ahlbäcks hopphäst i behändigt format. Tävlat t.o.m 1,10 (?, en korrigering har kommit från Ida, tack! "Grace har faktiskt tävlat upp till 1.20 med plac, startad 1.25, löshoppad 1.60=mankhöjden en gång i tiden") Ida har just nu ett annat halvblod på prov så Cajsa har hand om Graces dagliga träning o omvårdnad. Ida bor i Öjebyn o studerar till idrottslärare på LTU. Ida o Grace blev ÖRKs klubbmästare i hoppning 2007.---


Molle - Lars-Erik Ahlbäcks varmblod att färdas med i skog o mark ;-) Fast Molle tycker det är väldigt roligt att hoppa också, en tredje placering i klubbmästerskapet om jag inte minns fel.Copyright på samtliga hästbilder Cajsa Ahlbäck http://www.pixbox.se/usr_show_id39227_page0_order1.html


---


När det inte är hästar För Lars-Erik så är det rally som gäller!Tyvärr ingen fotograf angedd men länk till sidan

http://www.overkalixmotorklubb.se/_galleri/album/3


---

Sist men inte minst, Monica, som sköter markservicen. Mockar, matar o ställer upp på alla sätt kring hästarna. Monica har gjort ett bra jobb med att hålla sig undan från fotografer. Trots målmedvetet surfande har jag inte hittat en enda bild på Monica. Bra jobbat!


/Anna

ANNONS
Av Anna Ideryd - 14 januari 2009 21:49


Nu är allt som vanligt igen. -24 grader ute. Då det är ondsag så är det hästarnas vilodag då jag jobbar delad tur. Så onsdag är min "vilodag" också, inte bara hästarnas.


Ikväll på jobbet på VRC har det varit dramatik. En bil började brinna alldeles utanför stallet (ca 1 m från väggen). Brandkåren larmades och kom väldigt fort. Som tur var klarade sig folket och stallet utan skador. Det hade inte behövts många minuter till för att det skulle sprida sig till stallet då bilen övertändes snabbt. Det var mest troligt ett elfel i motorn som orsakade branden.


/Anna

ANNONS
Av Anna Ideryd - 13 januari 2009 21:38


Träningsdagbok


Myran: Värmde upp med longering. Sen satt jag upp o tränade öppna/volt/sluta i trav. Det gick riktigt bra faktiskt!


Bore: Skrittade ut efter vägen barbacka. Pigg.


Hadjak: Tömkörde efter vägen till förråden. Uppe vid ridbanan tömkörde jag honom lite på volt, vilket gick mycket bra. Tränade på halt o igångsättning.


/Anna

Av Anna Ideryd - 11 januari 2009 20:19


En "normal" januari (och februari) består av -20, inte +3. Men inget är som det brukar numera. Forskarna skyller på ozonlagret, jag tror att jorden alltid haft cykler med kallare o varmare väder. Om det inte är så, hur kommer det sig då att isen från istiden smälte bort. Och hur kunde det bli istid över huvud taget om det inte har varit kallare? Fast vi har haft en "vanlig" januari också med -25 i några dagar. Brrr....


Dagens träningsdagbok...


MYRAN: Longerade som uppvärmning/avrastning. Lugn, fin o jag hann tänka "idag går det snabbt" fast jag av erfarenhet VET att hon måste galoppera av sig ordentligt före ridning då hon har vilat en dag. Mycket riktigt, efter ca 10 min kom Myran helst plötsligt på att hon hade mycket energi i kroppen så det var bara att låta henne springa/jobba bort den.


Sitter man upp på Myran med för mycket energi är det som att sitta på en levande bomb som man aldrig vet när den ska brisera åt alla håll samtidigt, som en kedjereaktion. Säkrast för oss båda är att tömma ut en del av den energin från backen. När jag väl satt upp tränade vi lösgörande arbete. Tempoväxlingar o åttvolter var dagens recept. Hon blev ganska mjuk o följsam i slutet. Jag kände mig nöjd o Myran såg nöjd ut.


BORE: Värmde upp med volter o mycket framåt för att få igång bakbenen o ryggen. Tränade sen på öppna i trav o galopp. Styrkan för öppna i galopp finns inte riktigt ännu så det  blev mer som bogen in. Ruskigt tungt tycker Bore så det blev ett ganska kort pass.


HADJAK: Tömkörning för första gången. Förstod först inte alls varför jag gick bakom?! Det är väl ändå fel? När det väl kopplade att jag skulle vara där gick han fint framåt. Hadjak testade lite olika lösningar för att ta sig till Bore i hagen, bla att hoppa ner i diket. Inte särskilt smart då det var snö upp till magen. Efter det försöket lydde han jättefint på mina hjälper. Tränade på halt o igångsättning. Mycket lättlärd! Tränade på att stå på gången o vänta medans jag skottade ut. Stod stilla o fint till skillnad från i förrgår. Då hade han inte alls tålamod att vänta...


/Anna

Av Anna Ideryd - 10 januari 2009 20:40


Idag har jag varit på kurs i Luleå hela dagen. Mina föräldrar har varit på IKEA för att inhandla möbler till badrummet. Nästa helg smäller det, då ska det nya massagebadkaret in o nya garderober. En lååång helg med mycket fixande. Men det blir fint efteråt. Förhoppningsvis i alla fall.


Under kvällen fick Myran nya skor, och denna gång även skor bak. Hon har varit barfota bak sedan i höstas men nu börjar det bli så pass halkigt på vägen att jag vill ha skor runt om för säkerhets skull.


Myran är mycket snäll att sko men när skorna ska slås fast på bakhovarna står hon o drar lite grann hela tiden. Tungt? Ja. Hon gör precis likadant när man ska dra åt broddarna eller kratsa hovarna. Så tydligen så gillar inte riktigt alla tjejer nya skor...


/Anna

Av Anna Ideryd - 9 januari 2009 20:14


Träningsdagbok...


Myran: Longerade, var fin hela passet. Stressade bara lite i början men lugnade sig ganska snabbt. Fin i formen.


Hadjak: Longerade. Testade fästa longerlinan som K-G Svensson visade på kursen i december, fungerade mycket bra. (Man trär in longerlinan genom bettringen, under nosgrimman, genom nästa bettring, under hakan o fast i bettringen på sin sida igen. Blir som en ögla runt mulen. Bra om man inte har ngn kapson.) Gick mycket bättre än igår.


Bore: Dressyrpass på ridbanan. Jobbade med att få formen längre o lägre. Bore vill gärna "krulla ihop sig" o släppa ryggen. Mååånga tempoväxlingar o volter.


/Anna

Av Anna Ideryd - 8 januari 2009 19:54


I min skogshage går det i vissas ögon två mesproppar, i mina ögon går där två otroligt snälla hästar. Eller ponnyer om man ska vara petig. Den ena är "the one and only", Bore, ochden andra är Hadjak.


Snällare häst än Bore går nog inte att hitta. Igår när Hadjak o Bore släpptes ihop i hagen skötte sig båda exemplariskt. Bore testade ALLA sätt han kan flörta med stona, men fick inte någon respons... Hadjak han visade bara klart o tydligt att nå´t frieri var han inte intresserad av. Över huvud taget. Så därför övergick de till att leka i stället. Hur många 14-åriga hingstar skulle gladeligen ta emot en ny hagkamrat, bara kolla "för säkerhets skull" att det inte är ett sto för att 10 minuter senare springa omkring o leka?


Idag har Hadjak fått sitt premiärpass här hos mig. En mycket kort longering som var lite ringrostig då han har haft långt uppehåll. Det gick bra o han verkar lättlärd. Efter longeringen fick han en ny frisyr - klippte på sidan o undersidan av halsen så han inte ska bli så varm då han har MYCKET päls. Först var klippmaskinen konstig, men inte farlig. Efter ca 15 sekunder insåg han att det var rent av skönt. Måste säga att han verkar vara en lugn o stabil individ, i alla fall det jag hittills har sett.


Myran var i sitt esse idag. Longerade även henne och det gick fort. Inte i minuter utan meter/minut. Åtminstone om hon hade fått bestämma tempot :-) I slutet var hon riktigt fin både i formen o takten. Jag har världens finaste Myra. Det kan inte alla säga!


Bore o jag tog en mystur barbacka ut i skogen. Till en början var allt bra men mitt på kalhygget blev det mer o mer skare, så det gällde att ta det lugnt o välja väg noggrannt. Korta bitar var skaren så hård att den bar Bore. Klok som Bore är tog han det lugnt där det behövdes. När vi kom ut på byvägen igen förstod han inte riktigt varför vi skulle gå sakta?! Nu var det ju platta backen! Skritt är vissa dagar en onödig gångart om man frågar Bore.


Bore är en klok ponny. När jag rider/kör är han pigg, framåt o kan hitta på bus men om en nybörjare/litet barn rider är han lika lugn som en handikapphäst. Fler som Bore till världens barn!


/Anna

Av Anna Ideryd - 7 januari 2009 20:40


Det är alldeles för länge sedan denna blogg blev uppdaterad!


NORRBOTTENS VACKRASTE HUND 8 november 2008


Curry, Zaffran o Siri var anmälda till Norrbottens Vackraste Hund, och jag måste säga att det var en mycket trevlig tillställning med utmärkt resultat! Domare var Gunnar Norlin, Elizabette Forssberg o Nils Hannu.


Norrbottens vackraste valp-2: Curry! Vann gjorde en otroligt fin Border Terrier, Markuli's Rouge Royal äg Mari Lindström

Norrbottens vackraste hund, grupptävlan: Zaffran BIG-3!

Norrbottens vackraste veteran: SIRI!!!


Så man kan minst sagt säga att jag är nöjd med resultatet! Kan även kalla mig "känd från radio o press" då jag var med i Norrbottensradions morgonprogram 10 november och pratade om Siris framgång på utställningen, plus en intervju i NSD, klicka på länken för att läsa

http://www.nsd.se//NYHETER/ARTIKEL.ASPX?ArticleID=4145138

Jag har tyvärr inga egna bilder från utställningen då jag var där ensammen men det finns bilder i ett bildspel på NSD.


NY PONNY I STALLET


Igår, 6 januari 2009, kom det en ny ponny i stallet. Det är Axxas Hadjak ägare/uppfödare Stuteri Axxa, Väckelsång http://www.axxa.dinstudio.se

Hadjak ska utbildas o är till salu. Hadjak är en Svensk Ridponny e. Blue Faranarz ox u. Axxas Batseba RD 118, med andra ord arab/dartmoorponny. Hadjak blir en maxad C-ponny när han vuxit färdigt. En mycket stilig valack med utmärkt temperament som dessutom rör sig bra! Kan det bli bättre?


Bore o Hadjak 7 jan 2009

/AnnaSkaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se